facebook
logotype
deco

Моментално разгледувате: Home

ФЕВРУАРИ 2014

ЦАРСТВОТО НА ЖИВОТНИТЕ

1. Ги сакаме животните

- домашни миленичиња

- домашн животни

- домашни птици

- шумски животни

- животни од џунглата

- животни од студените подрачја

- воден свет

- знаќењето на водата за живиот свет

2. ЗОО

- животни во зоолошка градина

- Еко акција - " Да ја заштитиме кафената мечка и рисот "

3. Циркус

- животни во циркусот

- дресери на животни

- кловнови и жонглери

- Предавање на тема Орална хигиена - Универзитетски клинички центар Проф. д.р Бојо Андрески

- Еко акција Плоштад " Автокоманда "  - " Да ја заштитиме кафената мечка и рисот " - " Темјанушка "  и " Сончоглед "

- Еко акција " Качунки " - " Калинка "

- Изработка на Традиционални мартинки во соработка со " Здружение на жени " од  општина Гази Баба - Мимоза

- Традиционално подарување на мартинки во ПОУ " Иднина " и  " Дневен центар " - Калинка

- Традицинално подарување на мартинки на градоначалникот на опшина " Гази Баба "  Г-н Тони Трајковски и вработените во општина

" Гази Баба"

- Реконструкција на кровот на објект " Сончоглед "

- Тековна подготовка за реализација на проектите од големите групи во " Сончоглед ", " Калинка " и " Темјанушка "

 

 

 
Јануари 2014

НАРОДНИ ОБИЧАИ

1. Народни обичаи и прослави

- Бадник, Коледе, Божик, Василица, Водици

- богартството на нашиот фолклор ( инструменти, песни, ора, носии )

2. Зимски радости

- зимски спортови

- детски игри на снег

- приказните на баба и дедо

- птиците во зима

- животните во зима

 
Активности декември

ЗИМА СИ Е ЗИМА

1. Промени во зима

- армосферски промени

- како се штитиме од студ

- рационално користење на енергијата

- одговорна и рационална потрошувачка

- подигање на свест за пошироката средина

 

2. Откриваме - истражуваме

- карактеристики на снегот

- вода замрзнува, се топи, врие, исапарува

- воздух се движи, врши притисок

 

3. Како расте годината

- часовник

- ден и ноќ

- денови во неделата

- месеци во годината

- годишни времиња

 

4. Новогодишни радости

- украси на елката, подарци

- писмо до Дедо Мраз

- честитки за Нова Година

-празнувања

- Дедо Мраз и кај нас

 
Активности ноември 2013

 1. Моето тело

 - Јас пред огледало

 - Што имам на главата ( сетила за вид, слух, мирис )

 - Како се движиме

 - Како работи мозокот, срцето и крвата

 - Диши, диши 

 - Каде оди храната

 - Пирамида на исхрана

 - Полови разлики

2. Моите чувстава

 - Љубов, среќа, радост

 - Среќа, радост

 - Што ме прави тажен, што ме лути, што ме плаши

 - Љубомора

3. Хигиена на телото

- Како се грижам за хигиената на телото

- Јадам здраво, живеам здраво

- Органска храна

- Прошетки, излети, шист воздух, шиста средина

- Спортувам, во здраво тело, здрав дух

- Влијание на хигиената врз здравјето

- Влијание на отпадот врз здравјето

4. Мојот град празнува

- Го градиме нашиот град

 

- Ги прославивме нашите родендени

- Посета на големите групи од Сончоглед на земјоделски факултет во рамките на програмските содржини за здрава исхрана

- Одбележан Ден на тиквата - Работилница со родители

- Одбележан Ден на дрвото

- Мечето Лино гостуваше во нашата градинка

-Посета на големата група од Сончоглед во фабриката Свислион

- Апостолов Никола - Мимоза доби Втора награда за цртеж на ниво на град Скопје во рамките на Проектот Скопје низ детските очи

 

 

 

 

  
Активности октомври 2013

ШТО НИ НОСИ ЕСЕНТА

 

1. Детска недела

- Мото за правата на децата

- Работилница, постер, пораки

- Куклена претстава

- Спортски игри

- Гости во градинка

- Хуманитарна акција

- Музичка забава

 

2. Промени во природата

- Временски промени ( ветер, дожд, магла, слана )

- Каде заминаа преселниците

- Што се случува со инсектите

- Есен во паркот и шумата ( зимзелени и листопадни дрвја )

- Што се случува со животните

 

3. Есенска кошница 

- Овошна градина

- Зеленчукова градина

 

4. Подготовка за зима

- Правиме зимница

- Работа на нива во есен

- Еко работилница 

- Рециклирање подигање на свеста на пошироката средина

 

5. Празнување 

- 11 Октомври

- 23 Ден на револуционерната борба

 

- Прославување на нашите родендени 

- Игри без граници - Спортска сала " Металург " - Автокоманда

- Театарска претстава " Црвенкапа ", " Пепелашка " и " Лошото со лошо се враќа "

- Проект " Скопје во детските очи "

- Во рамките на проектот театарска претстава " Граѓанинот и селанецот " 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Активности септември 2013

ГРАДИНКАТА МОЈОТ ВТОР ДОМ

1. Мојата градинка 

- запознавање со мојата градинка

- други простори

- кој што работи

- патот до градинка

2. Моите другарчиња

- да се запознаеме

- групен портрет 

- календар на родендени

- роденден на мојата татковина 8 - ми Септември ден на самостојноста

3. Бон - тон

- правила на однесување

- што треба да направам, што не треба да правам

- како да се однесувам со другарчињата

- правила на однесување кон играчките

- како да ја чувам занималната уредна

- рационално користење - упатство 

-културно - хигиенски навики

- чиста градинка ( екологија ) важноста на хигиената во зградата

- еко правила

- еко патрола

4. Моето семејство

- мојот дом

- членови на моето семејство

- кој што работи

- роднини

- јас во моето семејство

- прославување на нашите родендени

- Театарски претстави " Огледалце ", " Волшебниот збор " и " Веселко ни раскажува "

- се грижиме за нашите дапчиња

- одбележување на Денот на таткото

 

 

Детска Радост